UTFLYKTSMÅL I NÄROMRÅDET

Vår gömda fjällpärla – Klimpfjäll är mer än bara en by.

Här finns fina vyer, platser att utforska och historia att lära.

Upptäck trollen på trollstigen (7 forsar), besök Norgefarargården och vandra sen upp till K2 eller bara ut och njut av naturen!

1. Dorronbäcken och Sju Forsar 1-3 km lätt

En enkel promenad efter elljusspåret som du hittar uppe vid slalombacken.
Vik in mot bäcken när du kommer till “Trollstigen”.
Den första forsen du kommer till är Kulla-fallet som är en väldigt vacker plats därvattnet och klipporna alltid erbjuder dig nya intryck.
Fortsätter du upp efter stigen finns ytterligare 6 forsar.

Om det inte regnar eller regnat ihållande karar du promenaden i vanliga kläder och vanliga skor. Gummistövlar är alltid bra att ha.

Se karta över 7 Forsar här

2. K2 Stugan i Slalombacken 1 km brant grusväg

Tittar du till vänster om den södra nerfarten i Skidsystemet ser du Klimpgubben K2 stugan. Idag drivs toppstugan utav Embla, mer info om stugan och hur det går för henne hittar du på Instagram & Facebook

Det finns olika vägar att ta för att hitta upp till stugan, bla så har vi ena starten vid norgefarargården samt en vid norrliftens parkering. Vägen/stigen från båda startpunkterna är brant men tar du täta pauser så är det inte så jobbigt att vandra upp.

Väl uppe har du en vacker utsikt över Klimpfjäll och Kultsjön. Du ser också dom pampiga Marsfjällen och vår egen stolta fjälltopp – Dorronpiken. På höstkanten är området ett kantarellområde värt att besöka.

Promenaden som givetvis är lite brant går längs en grovt grusad väg och du klarar dig med vanliga kläder och skor.

NY – Vandring till Röbergsklippan

Ägaren av marken kring Röbergsklippan har gjort ett fantastiskt jobb med att röja, snittsla och markera en lättvandrad stig upp till Röbergsklippans topp. Uppe på Toppen finns också grillring och bänkar.
Vandringen tar ca 30 min och klaras av barn ända ner till 4-årsåldern.

PS: Parkera er bil på parkeringsplatser längs Vildmarksvägen. Parkera INTE bilen efter den privata vägen upp till huset.


3. Norgefarargården

Historisk byggnad som var av stor vikt för gränshandeln med Norge. På Norgefarargården kan du både få en inblick i hur det var att leva i fjällmiljö förr och fika samt handla lokalproducerade produkter. Läs mer på  www.norgefarargarden.se

4. Soldalen, Saxån och väg upp på Vielmesmakke  1- 9 km Lätt till Jobbig

Med bil tar du dig till Soldalen och bron över Saxån. Sträckan är en del av vandringsleden Stekenjokk – Vielmesmakke.

Du kan spatsera längs Saxån som har ett extremt klart vatten. Ger du dig upp efter jeepvägen är den en ganska brant stigning men du får gå efter en lättpromenerad väg. Viker du sedan av åt höger någon kilometer upp efter vägen så kommer du upp på kalfjället där en makalös utsikt väntar dig.

En kortare promenad längs med Saxån klaras med vanliga kläder och skor. Aveser du att vandra hela sträckan till Stekenjokk är det framförallt stadiga skor du måste tänka på.

Uppe på kalfjället kan det blåsa på rejält och det klokt att ta med varma, vindtäta kläder.

5. Jeepvägen till Tjåkkolastugan  9 km lätt

Ytterligare en tur som går på lättpromenerad grusväg är sträckan mot Tjåkkolastugan. Här går du så långt eller kort du vill. Trots att vägen går igenom lite mer låglänt fjällterräng har  du utisikt och närkontakt med fjälltoppar runt dig hela vägen.

Har du en cykel för ändamålet är det en bra sträcka att cykla. Går du hela vägen kommer du till Tjokolastugan vid Ransarån.

6. Vildmarksvägen uppe på Stekenjokk

”Fjällvandra med bil” kanske inte klingar så bra i fjällentusiastens öron. Men det är precis vad du kan göra efter hela Vildmarskvägens sträckning uppe på Stekenjokk.

Terrängen består huvudsakligen av hårda moränåsar med mycket låg vegetation och du kan vandra omkring eller bestiga toppar i tofflor.
Har du inte fysisk ork eller fjällerfarenhet är det en unik möjlighet att komma i kontakt med svenska fjäll.

7. Gaustafallet

Inne på Jämtlandssidan hittar du mäktiga Gaustafallet på höger sida bara ett stenkast ifrån Vildmarksvägen. Fallet går igenom en mäktig canyon och du kan promenera både nerströms och uppströms.

8. Tjåkkolastugan via Norgefararleden

Från Norgefarargården mitt i Klimpfjäll börjar Norgefararleden. Leden har varit historiskt viktig för handeln med Norge.
Norgefaraleden tar dig via Dorronskalet till Tjokkolastugan och Ransarån.

9. Fatmomakke Kyrkby – Bilutflykt 19 km

Fatmomakke var långt före nybyggarepoken en samisk samlingsplats. Där uppfördes senare en kyrka och en kyrkby bestående av samiska träkåtor. Att promenera igenom byn, titta in  den vackra kyrkan och se de samiska kåtorna är ett besök du absolut ska ta dig tid med.

Under högsäsong på sommaren finns det kaffe, våfflor, korv och souvenirer till salu.

STF:s Ljuslidenstugan

Högst upp på kartan ser du STF:s Ljuslidenstugan som du kan övernatta i. Ett mycket trevligt utflyktsmål för den som orkar vandra en bit.

© Copyright Klimpfjall.se